HTML

GoSquared

Flattrj

Utolsó kommentek

  • flattrforhungary: Biztos vagyok benne, hogy ezt a posztot már kétszer átírtam. Nem, már nem dolgozom a Flattrnél. (2012.04.05. 21:54) Erről az oldalról
  • flattrforhungary: Szia Szilvi, Jó lett az a gomb! Tartalmat felölteni lehet elég macerás is, pláne ha nem vagy hozz... (2012.04.05. 21:51) Az összes magyar Flattr Dolog
  • f Szilvi: Sziasztok, szia Zsófi! Pár napja találtam ide a magyar Dilbert blogról, és azóta olvasgatok, keres... (2012.03.30. 10:16) Az összes magyar Flattr Dolog
  • tiboru: @tiboru: A kérdéseimre már meg is találtam a választ, csak olvasni kell tudni :-) (2011.12.05. 01:00) Támogassuk a bloggereket
  • tiboru: És még egy kérdés, most jutott eszembe: A kapott pénz más alszámlán van, mint a kiadásra fenntart... (2011.12.03. 18:15) Támogassuk a bloggereket
  • Utolsó 20

Mégis mi az a Flattr?

2011.05.18. 20:53 flattrforhungary

A Flattr egyik legnagyobb nehézsége, mellyel rövid létezése óta szembe kell néznie, hogy senki nem érti miről szól. Megpróbálom ezt most magyarul elmagyarázni.

Bevezetésként: A Flattr egy mikro-fizetési rendszer. Ez máris egy sokat használt és könnyen értelmezhető magyar szó. Azt teszi lehetővé, hogy egy gomb megnyomásával akár kisebb összeggel támogass számodra kedves 'dolgokat' a neten.

De menjünk mélyebbre

Az ötlet kitalálója és a rendszer (egyik) megalkotója Peter Sunde, a Pirate Bay egykori arca. Elképzelésük szerint az emberek a látszat ellenére hajlandóak fizetni online örömökért, csak nem volt erre eddig egy megfelelően egyszerű és kényelmes módszerük, mely nem restell akár 0,1 centet átutalni a címzettnek.

Megalkották tehát a Flattr-t, mely kezdetben az adok-kapok elven működött. Te befizetsz egy általad meghatározott összeget (minimum 2 Euró), amit aztán szétoszthatsz azok között, akik számodra valami értékeset nyújtanak a neten. Az adakozás egy szimpla klikkeléssel működik, és ahányszor kattintasz a hónap folyamán, annyi felé oszlik a befizetett díjad. Viszont ha neked is van valamid, amiért szívesen fogadnál ilyesféle elismerést, neked is jár a gomb, amit kitehetsz az oldaladra és várhatod, ki értékel többre, mint egy Facebook 'Like'.

Szokták is ahhoz a vidám Like gombhoz hasonlítani, hiszen a lényege ugyanaz: kimutatod elismerésed az internet egy szelete iránt, csak ezúttal borravalót is hagysz. A póker is sokkal érdekesebb, ha pénzben játszák. Mondják...

Az első egy év

A Flattr 2010 augusztusában nyitotta ki zárt béta kapuit, azóta mindenkinek szabad a pálya, hogy regisztráljon. Nagyon sokaknak tetszett az elképzelés, hogy előbb be kell dobni a kalapba, hogy aztán ki is halásszunk valamit. Sokakat viszont ez riasztott el attól, hogy kipróbálják, vagy pár hónap után feladták, hisz a Flattr nem hoz hirtelen gazdagságot. 

Ami viszont ennyi idő alatt is kiderült, hogy Peternek igaza volt, a felhasználók többsége nem pénzt keresni akar, hanem csupán támogatni általa kedvelt dolgokat a weben. Ezen felbuzdulva 2011 május 1-étől eltörölték a 2 eurós beugrót, azóta bárki ingyen regisztrálhat és keresheti magát degeszre, befektetés nélkül.

Kezd érdekelni, ennyi a gazdagság titka?

Nem. A Flattr még mindig béta státuszban van, és bár jelenleg több mint 100.000 felhasználóval rendelkezik, ez még mindig nem egy világrengető tömeg. De a hódítás elkezdődött, és a híre terjed szerte a világon, a legkülönbözőbb érdeklődési körű embereket megával ragadva. Kicsit még vízfejű, mert Németország még mindig egy meghatározó szereplő, de ők igazán megmutatták, hogy az elképzelés életképes: egy neves hírportál és podcaster ül a trónon, nagyságrendileg 2000 eurót keresnek jobb hónapokban.

Magyarországon még elenyésző a gombok mennyisége, az úttörők is elkeseredtek pár hónap alatt. Csodát nem lehet várni, de az elképzelésnek van létjogosultsága, és kis ráfigyeléssel szép számokat lehet elérni. E blog célja, hogy felhívja a magyarul beszélők figyelmét erre a csudálatos lehetőségre, és elősegítse a már regisztráltak prosperálását.

Mi van még?

Még nagyon sok minden van, és erről én itten mind írni is fogok. Hogy kicsit étvágyat gerjesszek, megemlítem, hogy szó lesz pl. az Offline Flattr funkcióról, a Twitter integrálásról, különböző Flattr-re épülő alkalmazásokról, lokalizációról, háttérinformációkról (talán), hogy kik használják már sikerrel, és sok-sok flattrni való dologról. 

Ugye a célunk a magyar közönség szívének elnyerése, de az angolul tudóknak figyelmébe ajánlom ezt a bemutatkozó videót: This is Flattr

Ha elég nagyok leszünk, egyszer talán magyarul is elkészítik. Németül már van.
Gyerünk, legyünk nagyok!
 

7 komment

Címkék: flattr

A bejegyzés trackback címe:

https://flattrforhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr692911737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flattrforhungary · http://flattrforhungary.blog.hu/ 2011.05.19. 10:21:04

@eaposztrof: Hm, ez tényleg egy jó példa. Reméljük jön az első klikk gyorsan.

kobak · http://kobak.org 2011.05.19. 16:41:35

Nálam kint volt két hónapig. Lett 4 euro bevétel, azt tovább flattriztam, aztán csend, s senki nem akart beszállni a buliba.

Levettem. Meglátjuk, hogy ez a második hullám hoz-e valamit. :) Lehet, hogy visszateszem.

Csányi Andi · http://rendteremto.blogspot.com 2011.06.09. 14:50:28

Tetszik a gondolat, hogy pénzben is kifejezzem a hálámat, a hasznos tartalmakért, akkor is ha csak minimális összeget tudok adni.
Én is kitenném az oldalamra a Flattr gombot, de egy dolog visszatart, mégpedig az, hogy nem látom világosan, hogy a Flattr-ön összegyűlt pénz után hogyan kell adózni. Nem szeretnék egy forintnyi okot sem adni az adóhatóságnak, hogy piszkáljanak.
Flattrforhungary ha van infód az adózásról örömmel vennék egy ilyen posztot is.

flattrforhungary · http://flattrforhungary.blog.hu/ 2011.06.09. 14:57:59

@Csányi Andi: Annyit tudok az adózásról, hogy a felhasználó kötelessége bevallani ezt az ország törvényei szerint. A Flattr nem ad (nem kell adnia) számlát, mint ahogy a bankok vagy a PayPal sem követi a tranzakcióid. Megnézem majd, hogy áll ez otthon.

Csányi Andi · http://rendteremto.blogspot.com 2011.06.09. 15:10:55

Köszönöm a választ, akkor majd szépen bevallom. :) Megkérdezem én is a könyvelőtől, hogy működik.

flattrforhungary · http://flattrforhungary.blog.hu/ 2011.07.01. 13:14:44

Most látom, hogy azt írtam, kötelessége. Felelőssége lesz az.
süti beállítások módosítása