HTML

GoSquared

Flattrj

Utolsó kommentek

  • flattrforhungary: Biztos vagyok benne, hogy ezt a posztot már kétszer átírtam. Nem, már nem dolgozom a Flattrnél. (2012.04.05. 21:54) Erről az oldalról
  • flattrforhungary: Szia Szilvi, Jó lett az a gomb! Tartalmat felölteni lehet elég macerás is, pláne ha nem vagy hozz... (2012.04.05. 21:51) Az összes magyar Flattr Dolog
  • f Szilvi: Sziasztok, szia Zsófi! Pár napja találtam ide a magyar Dilbert blogról, és azóta olvasgatok, keres... (2012.03.30. 10:16) Az összes magyar Flattr Dolog
  • tiboru: @tiboru: A kérdéseimre már meg is találtam a választ, csak olvasni kell tudni :-) (2011.12.05. 01:00) Támogassuk a bloggereket
  • tiboru: És még egy kérdés, most jutott eszembe: A kapott pénz más alszámlán van, mint a kiadásra fenntart... (2011.12.03. 18:15) Támogassuk a bloggereket
  • Utolsó 20

Flattr és a Social Piknik

2011.06.09. 13:39 flattrforhungary

Aki találkozott velem valaha, hamar rájöhetett, hogy beszélni sem szeretek, nemhogy száz embernek. De adódott az alkalom, hogy még Londonból is részt vehessek a júniusi Social Pikniken, így közel haláltmegvető bátorsággal ugrottam a Skybe beszélgetésbe.

Mindezért Toldi Ádámot teszem felelőssé, aki önszántából úgy határozott, hogy bemutatja a Flattr-t a rendezvényen. Ez csodálatos, bár lenne még több Ádámunk. Ezen felbuzdulva Korsós Milán szervező meginvitált egy kérdezz-felelek Skype session-re, ami egy magamfajta Mauglinak (na nem hogy szőrös, hanem a beszéd...) maga a pokol. Nagyon bíztam a Skype-ban (vagy a Microsoftban), hogy a keddi manőverhez hasonlóan szerdán sem fog működni, de cserbenhagytak, minden jó volt.

Ádám is, aki így mutatta be a Flattr világot:

Sziasztok, hadd mutatkozzam be: Toldi Ádám vagyok, most épp toborzási asszisztens egy kis cégnél, a Blomed Recruitmentnél, de nem a HRről fogok beszélni. Legalábbis nem most.
Amit bemutatnék nektek, az a Flattr. Flatter, flettör, flettöh, hol hogyan ejtik. Azért állok most itt, mert az ötlet már a kezdeti állapotában is tetszett, de Twitteren egész évben követhettem az alakulását Pontus Madsennek, a zseniális Little Gamers webcomic szerzőjének köszönhetően. Nemrég pedig Zsófi, aki náluk gyakornokoskodik elindította a flattr4hungary accountot, és úgy gondoltam, itt az idő aktivizálni mindenkit.
Gombok. Tele vagyunk gombokkal. Like, send, follow, tweet, google +1. Flattr. A Flattr, arra van, ha kicsit komolyabban gondolod a dolgot. Ha tetszik, ha értéket látsz, ezzel tudsz támogatni olyan tartalmakat, amiket fontosnak tartasz. Egy blogot, ami minden nap szórakoztat, egy festőt, a kiállításán, egy alapítványt, aki helyetted foglalkozik olyasmivel, ami számodra fontos, de időd/energiád nincs rá. Csak kattintasz, és egy kicsivel máris jobb nekik. Ha sokan kattintunk, akkor sokkal. A Flattr-el pedig pénzt adsz mindezekért. Ettől lesz “komolyabb”.
Mi is a Flattr? A Flattr egy micropayment szolgáltatás, ami a közösségre épít. Adni és kapni jelleggel, ezért sokáig csak úgy lehetett regisztrálni, ha rögtön töltöttél fel pénzt az accountodra. Ez mostanra megszűnt, mostmár ingyen regisztrálhat mindenki. Így a saját tartalmadért márt kaphatsz pénzt másoktól, ha kiraktad a gombokat a megfelelő helyre. És ami bejön, illetve amivel feltöltöd, oszthatod tovább másoknak.
Miért közösségi? Azért mert a Flattr arra buzdít, hogy adj visszafelé is. Tehát (ha más nem ugye, részben) oszd vissza amivel mások támogattak. Mindenki örül, ha lájkolják, de valljuk be, ha valaki pénzben is kifejezi a háláját, az más. Ezáltal a közönség tényleg elmondhatja, hogy tett valamit az adott eseményért, fellépőért, stb.
Ez járt a fejében Peter Sunde-nek, amikor létrehozta ezt a startupot. Peter volt az egyik alapítója a The Pirate Baynek is, amit ő a szólásszabadság megtestesítőjének tekint, és a Flattr is bizonyítja, hogy nem ingyen szeretne mindent, csak nem hisz a régivonalas copyrightban. Ezért járja a világot és tart előadásokat a témáról illetve magáról az Internetről.
A rendszer pedig így működik: feltöltöd az egyenleged, beállítod, hogy havonta mennyit akarsz szétosztani, és utána csak nyomsz, ha valami elnyerte a tetszésed. A hónap végén a Flattr lecheckolja hányat kattintottál, és egyenlően elosztja köztük a pénzt.
Különlegesség még az Offline Flattr. Ahogy említettem, akár egy kiállításon is flattrhetsz. Mindezt úgy oldották meg, hogy ha van valami, amit élőben csinálsz, vagy egy terméked, mellé rakhatsz egy QR kódot, amit a Flattr oldalán generálhatsz magadnak, és akik meghallgatják, ahogyan az utcán zenélsz, vagy megtekintik a képeid a valóságban, ott helyben is flattörhetnek.
Tehát azok, akik eddig likeokban, tweetekben és hasonlókban mérhették elismerésüket, mostantól kaphatnak kézzelfoghatóbb támogatást is a Flattr-ön keresztül. Ha blogot írsz, ingyenes kiadványod, szolgáltatásod van, közösségi munkát végzel, zenét szerzel, ez lehet a megfelelő mód, hogy finanszírozni tudd mindezeket. És utána akár visszafelé is juttatni azoknak, akiket te elismersz. Ez a közösségi megosztás, igazán.
Egy dolgon áll vagy bukik mindez: hogy sokan csatlakozzunk. Akkor működik. Tehát regisztráljátok, és osszatok tovább amennyit éppen tetszik, hogy fennmaradjon az, amit szerettek.
Zárásként pedig megemlíteném a svéd mondást, ami a Flattr intro videója végén van, így szóla angolul:
Many small streams will form a large river.

Ezek után engem kérdeztek Flattr kommunikációról, hozzáállásról és pénzügyekről. Lévén nagyon első megnyilvánulásom, roppant büszke vagyok magamra. (De szóljatok, ha kirívóan szar voltam.)

Nem tudom, elhangzott-e, de nem képviselem a Flattr-t, és bárhol bármit mondok, nem a nevükben beszélek. Ez fontos.

Szóval gyakorlatilag egy szürke embercsomót láttam csak az eseményből, ezért szívesen várok beszámolót a kommentekben. (Illetve képeket az e-mailemben: zsofi@flattr.com)

Ha pedig nem tudod mi az a Social Piknik, de érdekel: socialpiknik.hu Ha tetszett lájkolj, vagy flattrj.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://flattrforhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr702969981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása