HTML

GoSquared

Flattrj

Utolsó kommentek

  • flattrforhungary: Biztos vagyok benne, hogy ezt a posztot már kétszer átírtam. Nem, már nem dolgozom a Flattrnél. (2012.04.05. 21:54) Erről az oldalról
  • flattrforhungary: Szia Szilvi, Jó lett az a gomb! Tartalmat felölteni lehet elég macerás is, pláne ha nem vagy hozz... (2012.04.05. 21:51) Az összes magyar Flattr Dolog
  • f Szilvi: Sziasztok, szia Zsófi! Pár napja találtam ide a magyar Dilbert blogról, és azóta olvasgatok, keres... (2012.03.30. 10:16) Az összes magyar Flattr Dolog
  • tiboru: @tiboru: A kérdéseimre már meg is találtam a választ, csak olvasni kell tudni :-) (2011.12.05. 01:00) Támogassuk a bloggereket
  • tiboru: És még egy kérdés, most jutott eszembe: A kapott pénz más alszámlán van, mint a kiadásra fenntart... (2011.12.03. 18:15) Támogassuk a bloggereket
  • Utolsó 20

Amanda Palmer felteszi a helyes kérdést

2013.03.06. 21:45 flattrforhungary

Talán térjünk vissza ezzel.

(A videó angol. Lehet lefordítom.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: pénzkeresés támogatás bevétel adomány donation

A Flattr magyarul!

2012.07.29. 19:57 flattrforhungary

Egy váratlan és örömteli levelet kaptam pár nappal ezelőtt. Ádám írta, hogy befejezte a Flattr weboldal magyarra fordítását a crowdin.net-en, így már csak átnézni és véglegesíteni kell. \o/

flattr_forditas.jpg

Igen, ez itt 100%, minden kifejezés kapott magyar megfelelőt.

Ha van köztetek, aki szívén viseli a Flattr (magyar) sorsát, itt a csudajó alkalom segédkezni az oldal fordításában: Flattr magyarra

Ezek után kicsit én is belemélyedtem, és találtam néhány gyarkan előforduló kifejezést, melyeket érdemes lenne következetesen használni az egész oldalon. Ezek közül a legfontosabbak:

to flattr* = flattrni (fletörni), flatterelni / flattrhető, flatterelhető, flattolható

thing = dolog, Dolog

means (pénz, amit szétosztasz) = forrás, eszköz

Tehát ha bárkinek kedve van, irány a crowdin. Az Ádám által létrehozott fórumon lehet megtárgyalni a koncepciót, vagy akár itt a kommentben is megvitathatjuk, mely szavak fejeznék ki legjobban a flattr világát.

Nagy köszönet Ádámnak, és mindenki másnak, aki részt vett a fordításban, vagy ezután csatlakozik!

Ezt a posztot Ádámnak dedikáljuk, flattrd! (vagy flattereld, vagy flattold tbd).

*Ezt Ádám is említi a fórumon, csak más szavakat használ. Szerintem a teljes flattr szó benne kéne, hogy legyen.

Szólj hozzá!

Címkék: flattr flattr magyarországon magyar flattr felhasználkók

Flattr és a Dailymotion

2012.05.19. 18:41 flattrforhungary

Újabb lépés a világuralom felé: Flattr gombok jelentek meg a második legnagyobb videómegosztó oldalon, a Dailymotion.com-on.

A Dailymotion a havi 100 millió látogatójával és napi 20.000 új videójával a világ egyik legnagyobb videó megosztó oldala. Május eleje óta az oldalukon publikált videók Flattr gombot kaphatnak, lehetővé téve, hogy a videógyártók a saját rajongóiktól kapott bevételhez jussanak.

Bárki, aki az oldal Motionmaker (ingyenes) programjában részt vesz és regisztrál a Flattr-re, kiteheti a gombot, hogy aztán az elismerést "Like" helyett flattrel gyűjtse be. 

video_with_flattr_1.jpg

Ha már Dailymotion felhasználó vagy (vagy csak rettentő izgatott a hír hallatán), a Flattr videójából megtudhatod, hogyan kell cselekedni, hogy te is pénzt kereshess a saját videóiddal.


Flattr button into your Dailymotion videos -... by flattr

Olvass tovább a Flattr és a Dailymotion oldalán.

 

Szólj hozzá!

Címkék: video támogatás bevétel adomány flattr microdonations

SEO, ekönyvek, Flattr = atomvillanás

2012.03.11. 13:35 flattrforhungary

Na. Kettőezer éve nem volt poszt, de most aztán valami nagyon jó jön.

Flattr munkáséveim alatt "ismertem meg" @atomvillanast, aki az egyik leglelkesebb magyar Flattr-támogatóvá vált. Hogy kiő-miő és hogyan vélekedik a Flattr-ről, azt ő maga mondta el nekem:

Türk István

 

Vidéki srác Kisvárdáról felkerül Budapestre, egy sikertelen tibeti illetve történelem szakra való felvételi, majd egy informatikus mérnöki diploma megszerzése után. Rendszergazdaként kezdtem melózni a már megszűnt Telnet Magyarországnál, aztán az akkor még Kirowski nevű - nemrég óta Kirowski Isobar - ügynökséghez. Itt majd 8 évet bütyköltem linuxos szervereket, szerettem meg az open source világot, és mélyültem el a wireless technológiák világában. Ez utóbbit egyesületi formában toltuk, HuWiCo (Hungarian Wireless Community) volt a neve, és szanaszét a városban telepítettünk hotspotokat mindenféle helyekre, és terjesztettük az igét :)

Időközben sikerült elutazni ide-oda, belecseppenni és megkedvelni az arab kultúrát és kíváncsivá válni mindenre, ami ehhez a “világhoz” tartozik. A rendszergazdaság és wireless dolgok kihunytak azóta, a Közel-Kelet szenvedély azonban megmaradt.

Munka

Főállásban keresőoptimalizálással (SEO) foglalkozom az iProspect Magyarországnál, ami a Kirowski Isobar keresőmarketing részlege. Nagyon szeretem ezt csinálni, végtelenül izgalmas dolgok történnek a keresők háza táján, sokszor csak fogom a fejem :) De ez is olyan, mint minden más, ha elég régóta csinálod, és elég mélyre ásol, akkor iszonyú sok dolog kerül más megvilágításba és kap más értelmet. Ez utóbbi nagyon jó érzés egyfelől, másrészt viszont megvan a veszélye, mert “kilógsz” a sorból.  

Blogok

Két blogom van jelenleg, az egyik ritkábban frissül mint a másik. :) Nagy és fellángoló szerelem volt az ekönyves téma, akkor kezdtem el írni az atomvillanas.posterous.com blogot, ahová főleg Kindle és ekönyves tartalmakat toltam fel, illetve pár techie bejegyzést erről arról.

Van még a seoblog.hu is mint fő csapás, bár ahogy említettem ritkán frissül ez is, főleg időhiány miatt. De az évek alatt szerintem összegyűlt itt pár hasznos és visszhangos anyag. ;)

<reklama>Aki érdeklődik a SEO, Google és Google Analytics iránt, biztos talál ott jó dolgokat. </reklama>

És ha már reklám, akkor van még egy irományom, ami nem nevezhető a hagyományos értelemben vett blognak, de mindenképpen egy témáról írok ott hosszabban. Ez az Instagramers Hungary oldal a Google+ -on.

Az utóbbi időben az iPhone-os fotózás aratott K.O. győzelmet a hagyományos fényképezés felett - egy Canon EOS 450D-vel toltam addig -, és itt kapnak helyett az ezzel kapcsolatos leírások, programok, tippek, szépen felfűzve az instagramos vonalra. 

 

Hogyan ismerted meg a Flattrt/mit gondolsz róla?

Hú, ez nagyon jó kérdés. Talán @kobak volt az akinél belebotlottam először a Flattr-be, aztán a Te magyar nyelvű blogod is jött hamarosan. Tudni kell rólam, hogy mindent szeretek kipróbálni, megnézni és megismerni, így volt ez a Flattr esetében is. Elsőre szimpatikus volt, úgy gondoltam, hogy abszolút van benne ráció. A múlt idő nem véletlen, és bár most is úgy gondolom, hogy ez egy klassz dolog lenne, de picit árnyalódott már a kép, végül is elég ha a saját pédámat nézem. Jó lenne hinni, hogy az emberek hajlandóak több-kevesebb összeget “fizetni” egy jó cikkért, képért, videóért, stb., de a helyzet itthon amennyire látom sajnos vérszegény. A lelkesebb fajta biztos kattint eseti jelleggel, de tartok tőle, hogy sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy ebből legyen itt valami. Külföldön nem tudom mi a helyzet, talán valami hasonló.  

Mit szeretsz benne, mit változtatnál?

A rendszer elég egyszerű és adja magát, ezzel szerintem nincs gond, inkább az lehet, hogy kevesen ismerik, kevesen értik, és a szélesebb körök bevonása sokkal több erőfeszítést igényelne. Na és persze azt, hogy az emberek egyáltalán tudjanak és hajlandóak is legyenek pénzt feltölteni, amiből aztán adakoznak. Félek tőle, hogy egy viszonylag szűk réteg kivételével ez még sok embernek alapvető problémát okoz. 

Szerinted van-e jövője, lesz-e valaha a mindennapi életünk része?

A környezetem példáját látva sokszor azt gondolom, hogy van jövője, ha nagyon lassan és minimál szinten is, de hajlandóak vagyunk már pénzt áldozni erre-arra. Ilyen-olyan online előfizetések vagy programok az okostelefonjainkra. Ez jó út, de valószínűleg ezt sem engedheti meg mindenki magának, még ha alapvetően kis összegekről is beszélünk. Szeretjük ami ingyen van, ilyen generáció vagyunk.  

Persze azért közben azt is látni, hogy az emberek adakozna, ha valamilyen “jó ügyről" van szó, és most nem feltétlenül valamilyen tragédiára gondolok. Különböző programok fejlesztőinek, akik ingyen adják a terméket, viszont elfogadnak donate-et, vagy ugyanez különböző weboldalak esetében például szintén működik.   

A két fenti bekezdésem üti kicsit egymást, de azt hiszem a kicsit “elszállt” énem győzedelmeskedik, és legyen az a rövid válasz a kérdésre, hogy bár eléggé az elején vagyunk itthon a történetnek, de van remény, még ha csak aprócska is. De lehet, hogy nem a Flattr lesz a megváltó, hanem majd valami más, de hasonló. 

 

Hogyan alakult a Flattr fogadtatás a saját blogjaidon?

A seoblog.hu-n kint lévő Flattr hoz úgy havi 1-2 eurót, a legtöbb azt hiszem 5 euró volt. Ezek viszont 2 maximum 3 kattintásból jönnek össze, ami nem sok :) Mondjuk a seoblog.hu célközönsége is kicsi. Egyébként egy kisebb blog vagy oldal összeszedhet pár eurócentet, de megélni nyilván senki nem fog senki belőle egy darabig, viszont frankón vissza lehet forgatni egy részét, a maradékért pedig mondjuk könyvet venni az Amazonon, ha már itthon ilyen szerencsétlen az ekönyv helyzet ;)  

Te kiket támogatsz/támogatnál?

Téged már támogattalak, és az atlatszo.hu-t is, és biztos egy-két helyet még. De a legtöbb oldalon amit látogatok, egyáltalán nincs kint Flattr gomb, így aztán szép lassan a feledés homályába tud merülni az egész. Ezen, ahogy fentebb is említettem, az tudna segíteni, ha szélesebb tömegekhez jutna el, és sokkal jobban szem előtt lenne.

Az, hogy kiket támogatnék, arról azt gondolom, hogy mindenképpen olyan személyeket, szervezeteket, akikkel szimpatizálok, tudom, hogy az a munka, amit látok vagy az a tevékenység amit folytatnak, valóban időt és energiát, kreativitást stb. kíván. Szóval a minőségi tartalmat mindenképp.

 

Többet olvashatsz @atomvillanasról a Twitter profilok blogon, és flattrheted az alábbi címek egyikén. Vagy mindegyikén:

seoblog.hu | atomivllanas.posterous.com | Flattr profil

Szólj hozzá!

Címkék: blog pénzkeresés támogatás flattr magyarországon magyar flattr felhasználók

TASZ

2011.12.30. 12:51 flattrforhungary

tasz180.jpgA bloggerek és egyéb szórakozásból-tartalomkészítők mellett a non-profit szektor az, akinek a Flattr igazán kedvére lehet. Ott már vannak módszerek a támogatásra, és nem is nagyon kérdés, miért kéne az embereknek pénzt adományozni. A támogatási kedv már létezik, és a Flattr egy még kényelmesebb, a hétköznapokba (folyamatos netezés) könnyen beépíthető módszert kínál. Azzal, hogy "lájkszerűen" elismerhetünk akár minden posztot, amit az adott szervezet megjelentet, máris egy kicsit közelebb érezzük magunkat az "ügyhöz", mintha az összeget egy bankszámlára utalnánk.

Szerencsére akadnak már Magyarországon is, akik kísérleteznek a Flattrel. Ilyen a Társaság a Szabadságjogokért, akinek nemrég minden oldalára kikerült a gomb. 

A TASZ célja, hogy bárki megismerhesse és érvényesíthesse alapvető emberi jogait. Hogy ezt milyen eszközökkel érik el, arról legjobb, ha náluk olvasunk: Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ weboldal és blog mellett több oldaluk is van, ahol specializáltabb témákkal foglalkoznak. Mostmár mind Flattr gombbal hajtott (nem, de reméljük belejátszik majd):

Jogtalanul: A TASZ romaprogramjának blogja, mely 2009-ben indult azzal a céllal, hogy "a romák tudjanak és merjenek kiállni jogaikért, és képesek legyenek érvényesíteni azokat."

Drogriporter: A TASZ drogpolitikai blogja. Egy olyan drogpolitikát támogatnak, "amely a tiltás helyett a szabályozást, a drogmentes társadalom helyett a drogfogyasztás ártalmainak csökkentését, a moralizálással szemben a pragmatikus szakmaiságot tekinti irányelvének." It's also available in English. 

EDPI: European Drug Policy Initiative, melynek célja az Európai Unió drogpolitikájának reformja - hat uniós országgal együttműködve. 

Oknyomozó: A TASZ tényfeltáró oldala, melyet a hazai oknyomozó újságírás elősegítése, és az újságírók támogatása céljából hoztak létre. "A TASZ-t nem érdeklik hirdetési bevételek vagy egyéb megszokott kiadói szempontok. A program célja, hogy olyan szabadúszó, vagy szerkesztőségekben dolgozó újságírók, akik egy-egy rázósabb vagy hosszabb időt igénylő témát más módon nem tudnának feldolgozni, a TASZ Oknyomozó Programjának segítségével végezhessék munkájukat." 

És hogy miért Flattr? Oravecz Ágnes, a TASZ Fejlesztési Programvezetője válaszolt néhány Flattr kérdésre:

Hol hallottatok a Flattről?

Külföldi szervezetek weboldalain láttuk, és így keltette fel az érdeklődésünket. 

Milyennek tartjátok, mit gondoltok erről a rendszerről?

Az ötlet nagyon jó! A technikai kivitelezés zökkenőmentes volt, és miden segítséget megkaptuk ahhoz, hogy használatba  vegyük a rendszert. Ami nagy előny - azon kívül, ami első ránézésre is látszik -, hogy anonim módon lehetséges adományozni ezzel a rendszerrel, ami egyébként Magyarországon nagyon nehézkes, már-már lehetetlen. Pedig valós igényt tapasztalunk a név nélküli adományozásra, régóta keresünk már olyan módszert, mellyel ez megoldható.

Milyen más módokon kaptok támogatást most / melyik a legsikeresebb?

Pályázati úton nyerjük el a legtöbb támogatást elsősorban külföldi és magyar magánalapítványoktól. Emellett nagy jelentősége van a Kiemelt Támogatóinktól és Pártoló Tagjainktól érkező támogatásoknak, és az 1%-os felajánlásoknak is. 

Mire számítotok?

Arra számítunk, hogy középtávon már hazánkban is beindulhat a "Flattr-özés". Hosszútávon nagy reményeket fűzünk hozzá, hiszen az általunk közzétett tartalmak a statisztikák alapján nagy népszerűségnek örvendenek, így azt gondoljuk, azon szervezetek közé tartozunk, melyeknek kimondottan előnyös ez a támogatási forma.

 

Én nagyon örülök, hogy csatlakoztak, és ha ez titeket is boldoggá tesz, a fenti olalakon fejezhetitek ki (Flattr) gomb kattintgatással.

Még több TASZ:

Flattr | Facebook | Twitter | Iwiw

Szólj hozzá!

Támogassuk a bloggereket

2011.11.28. 19:34 flattrforhungary

Egy Flattr oldalon ez a cím talán nem meglepő, de most egy egészen új kezdeményezésről van szó. A bloggerek az egyik legnagyobb célcsoport, és rajtuk kísérletezve a Flattr fiúk egy új napot hírdettek: Pay a Blogger Day.

A Flattr nem kisebb jelenséggel néz szembe, minthogy az emberek (majdnem) mindent ingyen akarnak megszerezni az Interneten. Ezen kívánnak változtatni. Ha sikerül, egy teljesen más online hozzáállás honosodhat meg. Bárki kemény munkáját készek leszünk pénzzel is értékelni, ha ő valami kiemelkedőt nyújtott számunkra. Akár a bloggerekét is:

Nem csak Flattr gombbal tudod a bloggereket támogatni, és a Flattr nem is csak erre buzdít. Leginkább elgondolkodtatni akar, terelgetni egy újféle hozzáállás felé.

Tesztelheted a saját blogod teljesítményét, szigorúan tudományos számításokra alapozva, amiről aztán igazolást is kapsz, melyet kitehetsz a blogodra büszkélhedni vagy panaszkodni. Sajnos a blog.hu címeknél megbukik ez a féle méricskélés, ezért kénytelen vagyok a másik blogommal kérkedni. 

Szerintem a Flattr bloggal már egy gumicsirke is összejönne.  

Holnap Pay a Blogger Day. Támogassuk a bloggereket?

5 komment

Mennyit kerestél a Flattr-el októberben?

2011.11.14. 12:41 flattrforhungary

November van. Máris. Én nem sokat írtam azinternetre októberben, csökkent is az online keresetem az előző hónapokhoz képest. Kaptam 3,21 eurót, amit nagyon köszönök. Ezidáig 32,90 euró gyűlt össze a flattr Flattr számlámon. Ezt én ott gyűjtöm, hogy majd valami nagy kerekedjék belőle. Az átláthatóság nevében nem költhetem hülységre, majd jól megfontolom. Persze közben a zsófi Flattr accountommal osztogatok is. Ki mennyit gyűjtött az előző hónapban? 

Ki kapta Bevétel Kattintások 1 klikk értéke Adomány
@atomvillanas € 4,54  6 € 0,75   
@flattr4hungary € 3,21  8 € 0,40  
         
         
         
         

Behelyezkedtem a második helyre, gyerünk, előzzetek meg!

Mi történt korábban: Június | Július | Augusztus | Szeptember

3 komment

Címkék: flattr bevétel

A Flattr körözés alatt

2011.11.08. 12:21 flattrforhungary

Remélem meg tudtok majd bocsátani a cím miatt.

Nade, a Flattr mostmár a Google +on is elérhető, lehet körözni. Elsőként ismerkedjetek meg a csapattal, aztán várjátok az izgalmasabbnál izgalmasabb megosztásokat. Rögtön az első az OMG! Ubuntu Linux barátoknak, akik a Linus-al készült interjú kedvéért Flattr logóba öltöztek.

Flattrt a köreimbe

Szólj hozzá!

Flattr a MeetOFF-on

2011.11.02. 19:30 flattrforhungary

Egy éves lett a MeetOFF, és ezen a tortás eseményen részt vett a Flattr is az én kivetített személyemben.

Nem tudom készült-e felvétel; bár néztem az egészet Ustreamen, ezt még nem találtam meg az oldalukon. Az én szempontomból jobb is így. Sokat kínlódtam, mert a nagy Flattr tudást még sosem kellett egy mondanivalóra szűkítve 10 percben előadnom (előadnom!). Végülis a saját mércéim szerint nem hibáztam, de hogy sikerült-e érhető és élvezhető módon továbbítani amit akartam, abban már nem vagyok biztos. Egy kérdést kaptam a végén, ami vagy azt jelenti, hogy minden igényt kielégítettem, vagy jó eséllyel, hogy kurvaunalmas volt és senkit nem érdekelt. Sebaj, most már ilyet is tudok!

Bár már nincs mihez, azért megmutatom a kedvcsinálóm:

meetoff.jpg

És hogy hogyan nézett ki az én MeetOFF-om.

ON

2 komment

Címkék: flattr esemény

Egy #flattr valami - október

2011.10.31. 15:25 flattrforhungary

Rendhagyó módon nem egy meglévő Flattr usert fogok ajánlgatni a hónap utolsó napjára, hanem (Uj Péterhez hasonlóan) inkább csak rámutatok, hogy ez az oldal igazán megérdemelné a kattintásokat. 

Úgy hívják Khan Academy, ahol több, mint 2600 oktató videó érhető el ingyen. Egészen az alapoktól indul, így az is könnyen elkezdheti, aki mondjuk nem tud összeadni. Vagy nem tud összeadni angolul. De nem ám csak matekot lehet itt tanulni: Khan Academy

Google-el és Facebookal lehet bejelentkezni, és talán megéri, mert minden megnézett (vagy akár részben megnézett) videóval pontokat és badge-eket gyűjthetünk. A tudás térkép mutatja, hogyan épülnek egymásra a témák, és hogy milyen gyakorló feladatokat kéne elvégeznünk. Statisztikákon láthatjuk, mikor mennyi időt töltöttünk tanulással/gyakorlással, és hogy ezzel milyen eredményt (energia pont/badge) értünk el eddig. Itt elmondják bővebben.

A Flattrhöz hasonlóan itt is a felhasználókra bízzák a fordítást, önként lehet feliratot vagy szinkront készíteni a vidókhoz. Majdnem minden videót az alapító, Salman Khan készített, ami jó, mert a hangja és vidám stílusa egész könnyűvé teszi a tanulást.

De a lényeg: A Khan Academy még nem használja a Flattrt, de milyen jó lenne, ha elkezdnék. Az ilyen outsidereket úgy lehet motiválni, ha flattrjük a Twitter accountjukat. Ezt kétféleképpen lehet megtenni:

1, A Dashboard jobb oldalán lévő 'Flattr a Twitter user' ablakban megadjuk, hogy @khanacademy.

2, Itt

Ezzel azt lehet elérni, hogy a Khan Academy rájön, mennyien szeretnék őket ilyen módon támogatni, és talán regisztrál. Ha regisztrál, megkapja az addig összegyűlt pénzt, és a ti accountotokról is csak ekkor kerül le az összeg.

Ha sosem regisztrál, akkor pedig jót tanulhattok, ingyen. (És a pénz egy idő után visszaszáll hozzátok.)

Ha ez az ötlet nem tetszik, lehet böngészni a magyar felhasználók között is.

 Halloweenre pedig tessék, ez: Halloween Banana

2 komment

Címkék: mit flattrjek

Mennyit kerestél a Flattr-el szeptemberben?

2011.10.27. 16:19 flattrforhungary

Csúnya késéssel, de itt a múlthavi bevétel poszt. Hagyomány az hagyomány. 

Én 5,94 eurót kaptam tőletek szeptemberben, köszönöm, öröm bódottá.

Ki mennyit? Remélem most már lesz, aki megelőz.

Ki kapta Bevétel Kattintások 1 klikk értéke Adomány
@flattr4hungary € 5,94 11 € 0,54  
@atomvillanas € 2,44  1 € 2,44  
@tepi77 € 0 0 € 0  
         
         
         

Előző hónapok: Június | Július | Augusztus

5 komment

Címkék: bevétel flattr

Elég volt a lazsálásból

2011.10.25. 22:05 flattrforhungary

Valójában nem is lazsáltam, mert életet kellett tervezni meg szervezni, de most már elég, szóval jönnek a posztok megint.

Már a TASZ is Flattr felhasználó, lesz szó erről is, meg az új front page-ről. Kezdetnek. Aztán jön minden.

Közben történt valami?

Szólj hozzá!

Egy #flattr valami - szeptember

2011.09.30. 18:28 flattrforhungary

Oliver Fluck volt az egyik első, akivel "interjút készítettem" a hajdan volt FlattrChattr számára, és mivel azóta is az egyik kedvencem, ő kapja a szeptemberi mitflattrjek ajánlást.

Ő egyébként egy német fiú, aki az USA-ban él, és ennek a nagy környezetváltozásnak a hatására kezdett el fényképezni. A blogján mindenféle utazásairól tesz közzé képeket, de vannak csodás sorozatai is az USA-ból:

Sakkozó rabok

Utcai jelenetek

HDR New York City

A színes Philadelphia

Halloween New Yorkban

Meg ilyen kis galabjai.

Többet lehet róla megtudni az interjú cikkből, és ha még több fotós érdekel, az utolsó Flattr posztomban összeszedtem tizet.

Nehogy ne flattrjetek ebben a hónapban!

2 komment

A Flattr vége

2011.09.26. 22:04 flattrforhungary

Pont került a nagy kérdőjel végére, ez az utolsó hetem a Flattrnél. De sose aggódjatok, nem csüggedek (de), és terveim szerint ezt a blogot írom szépen tovább. Cserébe valamivel lelkesebbnek kéne lennetek, mert még a végén azt hiszem, hogy senkit nem érdekel.

(Ha valaki londoni munkával szolgálna, ne habozzon. Hehe.)

10 komment

Hol tévedett Uj Péter?

2011.09.23. 17:55 flattrforhungary

Nemrég fedeztem fel Uj Péter előadását az első Google Napon, és érdekes élményben volt részem. Elég sok Flattr-el kapcsolatos előadást néztem már végig, gyakorlatilag ebben élek fél éve, és ahogy hallgattam, az volt az érzésem, hogy a következtetése egyenesen hozzánk vezet. Persze nem, mert félidőnél egyetlen mondattal kizárja a kapcsolatot. Na, ott tévedett Uj Péter.

Ha valaki nem akarná végignézni a 27 perces videót, összegzem miről szólt:

Lesz-e újságírás 2021-ben

Az előadás témája: Lesz-e újságírás 2021-ben. Vagy 2015-ben. A választ rögtön az elején megtudjuk: nem. Vagyis jelenlegi formájában nem. Aztán következik ennek kifejtése.

 “Az Internet ma már mindennapjaink részévé vált” – hangzik el a mondat kelletlenül. A nyomtatott sajtó halott, az online hírszolgáltatás haldoklik. Ma már mindenki tartalmat (hírt) állít elő, és ahogy az lenni szokott, az ilyen nagy mennyiségben rendelkezésre álló ingyenes tartalom mellett nem marad meg az, amiért fizetni kellene. A hírgyárak létjogosultsága, az újságírók információs monopóliuma megszűnni látszik. Ahogy az újságírók tevékenységének értéke vészesen csökken, ahogy a hirdető is megtalálja a közvetlen utat a fogyasztóhoz, a köztes emberek, middlemenek létjogosultsága is megkérdőjeleződik. Az iPad nyújtotta reménysugár is szertefoszlott gyorsan, amikor kiderült, az emberek nem hajlandóak fizetni valamiért, amiért ingyen hozzájuthatnak bárhol.

Aki olvassa ezt a blogot, vagy csak tisztában van vele miről szól a Flattr, az talán máris felszisszent, igen, itt tévedett Uj Péter.

De mielőtt ebbe belemennénk, hangzottak még el izgalmas dolgok. Ilyen például a rövid ismertető a Fuggerekről, akiknek idejében a napilapok azt ígérték olvasóiknak, hogy az általuk kínált tartalommal azonnal pénzt tudnak keresni. Manapság is kialakulni látszanak az új utak, “menekülési útvonalak”, amelyen már többen haladnak sikerrel (Uj Péter Fluor Tomit, SP-t, és Friday Rebeccat hozza fel példaként), annak ellenére, hogy a nagy kiadók vezetői egységesen állítják, így nem működik. De működik, és konklúzióként a következő hangzik el:

Vége a nagy cégek és óriási hírgyárak korszakának. A költséghatékony modellek irányába -  felhasználói tartalom, saját tartalom, és aggregált tartalom összegyúrásával – lehet haladni  (talán még 2021 után is), de az újságírásnak a ma ismert formájában vége van.

Kanyarodás a Flattrhöz

Az volt az érzésem, ha az iPadből levont konklúzió egyetlen mondata nem hangzik el ("az emberek nem fizetnek ingyenesen elérhető tartalomért"), teljesen máshova lyukadhatunk ki. Nem csak az a kérdés, hogy az emberek fizetnek-e ingyenes tartalomért, hanem hogy ha igen, hát mi okból fizetnek érte.

A Flattr egy kísérlet, ami pont erre a feltételezésre épül: Az emberek fizetnének ingyenesen elérhető tartalomért, ha lenne rá egy megfelelő, az ediggieknél sokkal egyszerűbb (és a mindennapjainkba szintén könnyen beépíthető) módszer. Több, mint 650.000 flattr kattintás bizonyítja, hogy van, aki a pénzét adná valamiért, amit ingyen megszerzett, elfogyasztott, és szeretett. A Kickstarter júliusban érte el a 10.000-ik sikeresen (tömeg!)finanszírozott projektjét.

A Flattr egy fiatal rendszer, de folyamatosan fejlődik és reagál a felhasználói tapasztalatokra. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy van rá kereslet, az emberek akarnak pénzzel lájkolni. Amit emögött meg kell látnunk, hogy ez nem feltétlenül a Facebook lájk analógia szerint működik – nem (csak) azért kattintanak, mert a megkapott tartalmat elismerik és viszonozni szeretnék, hanem mert többet akarnak abból a tartalomból. Ahogy a Kickstarteren is, itt is a tartalomgyártók jövőjét biztosítják.

Új business modell

Ahogy Uj Péter megjegyezte, éveken keresztül nem tudtak “business modellel” előállni, de valahogy mégis működött. Ma már nem működik. A zeneipar is nyűglődik, mert az ő bebetonozott alapjait is döngeti az új infrastuktúra. Az újságírás is nyűglődik, és paywallokkal vagy egyéb fizetésre kényszerítő eszközökkel próbálnak pénz kicsikarni valamiért, amit bárhol máshol megszerezhetünk ingyen. Ahelyett, hogy észrevennék mire van szükségünk. Vannak már, akik ezt észrevették, és új alternatívákkal álltak elő. Ebben segít a Flattr, ami egy teljesen új bevételi forrást tesz lehetővé, a mai viszonyokhoz igazodva. Vagy ahogy Mike Masnick a Techdirtön is annyit beszél erről: Okot kell adni a vásárlásra.

Jelenleg Németországban a legelterjedtebb a Flattr. A taz.de híroldal elindította saját önkéntes fizetésen alapuló rendszerét, mellyel az olvasók finanszírozzák az újság függetlenségét, minőségét, és egyáltalán, létezését. Hónapról hónapra megjelentetik az eredményeket a különböző módokon (többek közt a Flattrön keresztül) beérkező pénzekről. Az április 9-én indított kampány árpilis végéig több, mint 10.000 eurót hozott.

A zeneiparból is tudunk jól ismert példákról, akik felismerték az új lehetőséget, és más módon próbálják elérni az emberek pénztárcáját. Az Uj Péter által említetteken túl talán említésre méltó a Radiohead, akik már 2007-ben ingyen elérhetővé tették az In Rainbows című albumukat, vagy a számtalan "indie" zenekar, akik a saját szabályai szerint játszó nagy kiadók helyett egy új utat válaszották. Például a The Shallows, akik többet kerestek a Flattr-el, mint az iTunes-on.

Végülis

Lehet nagységrendekről vitatkozni, lekicsinyleni, amit a felhasználók eddig elértek (nem figyelembe véve a rendszer korai állapotát), de a jelenséget, miszerint az emberek örömmel fizetnek, hogy fenntartartsák a számukra fontos tartalmakat, őrültség nem észrevenni.

Hogy az iPaden - ki tudja milyen egyéb okok miatt - nem fizetnek tartalomért, az egy dolog. De létezik megannyi más szolgáltatás, ami az emberek önkéntes fizetésére épít. Nem kiforrott rendszerek, de az online tartalomgyártás jövőjébe egész biztos lesz beleszólásuk.

4 komment

Privacy

2011.09.21. 11:29 flattrforhungary

Azt vettem észre, hogy a sok-sok emberből, aki engem flattrt, csak egy valaki mutatja meg magát. Ez azért (is) lehet, mert alapesetben mindenki anonim, nem látszik mire kattintott.

Flattr for Hungary flattred by


Sokan erről nem tudnak, viszont ha szeretnétek mostantól nyilvánosan flattrni, ezt könnyen átállíthatjátok: A felső menü 'Settings' opciója alatt a 'Privacy' fülön ha kipipáljuk a 'Publicly list what I've flattred' lehetőséget, minden általunk flattrt Dolognál látszódni fog kik vagyunk.

Ha valaki teljesen láthatatlan maradna, itt tudja beállítani, hogy a saját Dolgai se listázódjanak a Flattr oldalán. ('Hide all my things from listings on flattr.com.') Ez minden korábban leadott Dologra is érvényes lesz.

Tehát aki szeretne, maradhat anonim, a Flattr csak az email címét és felhasználónevét kéri. Emellett mást is elárulhatunk magunkról az 'Account' és 'Profile' füleken. Irányítsatok a Dashboardon.

Szólj hozzá!

Dilbert magyarul - és aki mögötte van

2011.09.20. 09:35 flattrforhungary

Rendszeresen végignézem az egész Internetet új magyar gombok után kutatva, és nemrég megint találtam valami izgalmasat. Bár a gomb nem új, de a magyar Dilbert valami szokatlant kezdeményezett:

A fordító a munkáját jól vagy rosszul, de térítésmentesen végzi. Az alábbi gombbal a Flattr-on keresztül a blognak felajánlott pénzösszeget a fordító (nagyfokú idealizmusától mintegy átszellemülten) egy meghatározott közhasznú cél számlájára továbbítja (szintén Flattr-on keresztül). Jelenleg ez a közhasznú cél egy weboldal, az atlatszo.hu.

Jó látni, hogy nem csak a gombok száma nő, de a felhasználási módja is szélesedik. Tehát kíváncsi voltam, hogy ki, és miért döntött így.

Orosz Szilárd, a hundilbert.blog.hu magyarhangja

Debrecenben élek és itt dolgozom egy szoftverfejlesztő cégnél (most éppen junior üzleti elemző álllásban). A Debreceni Egyetem angol szakán végeztem, és az Amerikanisztika PhD program hallgatója is vagyok, filmtudomány témakörben kutatok. Szoktam angolt tanítani nyelviskolákon keresztül, olykor üzleti angolt is.

Hundilbert script - Szilárdnak kell lenni


Hogyan lett a Dilbert magyarul 
 
Dilbertet jópár (4-5) éve szeretem és olvasom, és 2009 decemberében (amikor átmenetileg nem voltam PhD hallgató, és a munkahelyemen sem voltam annyira behavazva, mint manapság) unalmamban lefordítottam egy pár képregényt, és - a hungarfield.freeblog.hu példáján felbuzdulva - csináltam is nekik egy blog.hu oldalt. Sajnos a dilbert.blog.hu már foglalt volt (valaki már fordította egy ideig, csak láthatóan nem fordított rá elég energiát), így a hungarfield miatt a hundilbert.blog.hu-nál maradtam. Már az első képregénynél akkor bevezettem, egyfajta trade mark-ként, hogy a poszt címe (minthogy Scott Adams, ahogy a legtöbb rajzoló, nem ad címet a strip-eknek) mindig csak lazán fog kapcsolódni az aktuális képregényhez, általában valamilyen asszociációs viszony lesz közöttünk. Az ötlet fő inspirálója a leiterjakab.blog.hu, ahol gyakran az épp tárgyalt félrefordításhoz egy hasonlóan asszociatív képrejtvényt csatol a szerző.
 
Egy ideig minden nap tettem ki posztot, és próbáltam a minden napi Dilbert termést minél hamarabb lefordítani. Ez sajnos ahhoz vezetett, hogy kicsit kiégtem 7-8 hónap alatt, aztán pár hónapig nem is csináltam - akkoriban több munkám kezdett lenni. Amikor idén újrakezdtem, átírtam kicsit a saját magam alkotta szabályokat: csak hétköznap posztolok, és nem csak a legfrissebbeket fordítom - így a minőséget is magasabban tudom tartani.
 
Hundilbert script - Rítus
 
A Flattr gomb és az átlátszó.hu
 
A Flattr-ról először az Index pár hónappal ezelőtti cikkében olvastam, a TPB-s srácok amúgy is mindig szimpatikusak voltak, és mind a gift economy-t, mind a crowdsourcingot általában is nagyon jó dolgoknak tartom. Rögtön regisztráltam, és ki is akartam tenni a gombot, de nem vagyok valami nagy html varázsló (ez a blogon is látszik - bár nézetem szerint ott a képek a lényeg, a többi kinézete nem számít), meg gondoltam, még kell is egy kis idő, míg itthon ez beindul. Amikor láttam, hogy az atlatszo.hu is flattr-ös lett, akkor találtam ki, hogy a legjobbat azzal tehetném, ha bármilyen befolyó összeget (ha vannak, akik hajlandóak valamennyit áldozni a Dilbertért) az atlatszo.hu-nak irányítok át (azaz csak őket fogom flattr-ölni). Szererintem Bodoky és az atlatszo.hu nagyon fontos dolgot csinál, pont azt segíti elő, amire az országnak most leginkább szüksége van: az átláthatóságot és a nagyobb civil kontrollt. Egyelőre nem tervezem, hogy másnak adnám a bevételt (ha lesz), legalább is ha nem kell csalódnom az atlatszo.hu-ban.
 
Azon még nem gondolkodtam, hogy valaki is nálam nyomja a gombot, ha nyomhatja direktben is az atlatszo.hu-n. Első körben gesztusértékű lépést akartam tenni. Másfelől pedig lehetnek olyanok, akik a fordításaimat honorálják, az Átlátszót pedig nem támogatnák feltétlenül. Vagy olyanok, akik (szintén gesztusértékűen) rajtam keresztül juttatnák el a támogatást, mert tetszik nekik, amit csinálok. Nem olyanokra számítok, aki csak azért kattint, mert az Átlátszónak adom a pénzt - annak nyilván nem sok értelme volna. Úgy fogom fel, hogy amit én csinálok, az gift economy (mert azért heti ötször napi 30-60 perc az mégiscsak munka az olvasók szórakozásáért), viszont akinek tetszik, és hajlandóak megfizetni, azokat egy jó ügy felé irányítom. Majd meglátjuk, mennyire működhet ez, főleg, hogy azért nem lehet mondani, hogy ellepnének az olvasók. A blogot a Facebookon 75-en lájkolják, hétköznapokon 100-150 látogató keresi fel az oldalt (bár épp tegnap új rekord állt föl 359 látogatóval és 813 oldalletöltéssel, de kérdés, hogy ez jelenti-e egy trend kezdetét vagy csak egy egyszeri kiugrás volt).
 
Hundilbert script - Il Principe
 
Köszönet Szilárdnak az interjúért és a felajánlásért. Jövő hónapban megkérdezem, hogy sikerült. Addig is, járuljatok hozzá a sikerhez: Dilbert magyarul
 
Az ilyen bemutat(koz)ások pedig jók, lesz még.
 

Szólj hozzá!

Hogyan gyűjts követőket

2011.09.19. 10:34 flattrforhungary

Az előző posztban felmerült, hogy a sok követő sok (Flattr) pénzt is jelenthet, ezért gyorsan mutatok is egy oktató videót, hogyan lehet sok követőre szert tenni. Tanuljatok:

Egy másik megközelítés a kommentekben: That's one explanation...here's another: alcohol

Egyébként Derek a TED-en is elmondta ezt, itt. Nézzetek sok TED-et.

A linkekért a köszönet @teller és @kinkymal kollégákat illeti.

(Valahogy így nézek ki én is, mikor meglátok egy új klikket a Flattr gombomon. Ha nem otthon csinálnám, még követőket is gyűjthetnék vele. Öngerjesztő folyamat.)

Szólj hozzá!

Pénzkeresés a neten

2011.09.16. 11:56 flattrforhungary

Már régóta akartam írni egy útmutatót, hogyan lehet pénzt keresni a Flattrel, de közben Linus, az egyik alapító, pontokba szedte a felhasználói tapasztalatokat. Ennél jobb forrásom nem is lehet, ezért a következő tanácsok az ő írásán alapulnak. 

A Flattr koncepció arra épül, hogy bár mindent megkaphatunk a neten ingyen, az emberek mégis hajlandóak fizetni valamiért, ami értéket jelent számukra. Ha előre kell fizetni, valószínüleg az ingyenes verzióért nyúlunk. De ha a pénz nélkül megszerzett dolog kiemelkedően jó, szívesen adnánk mégis valamit az élményért cserébe. Legtöbbször ez egy lájkolásban merül ki, viszont a Flattrrel már pénzben is kifejezhetjük elismerésünk. A több, mint 650.000 kattintás mutatja, hogy van, aki szeret pénzzel is lájkolni. Hogy miért, és kire kattintanak? A Flattr másfél éves létezése óta a következő tapasztalatokat gyűjtötte:

Közösség

Valami jónak a részévé válni, tartozni valahová mindig elég izgalmas dolog, és a legtöbb ember erre vágyik. Ez látszik a sok social platformból is, amit mi "mind" használunk szeretettel. A Flattr is valahogy így működik, egy közösségi módja a fizetésnek, különböző tartalmak támogatásának. Kevés pénzbedobással bárki részévé válhat annak, amit szeret, amit elismer, és amiből többet akar. A rajongók vagy követők sok kis adománya együttesen biztosítja az alkotó sikerét.  

people who flattred


*Láthatod, mennyien kattintottak már az adott Flattr gombra előtted.

Cél

Az emberek szeretnek segíteni, és szeretik, ha a pénzük jó helyre kerül. Fontos, hogy érezzék, ők is hozzájárultak az adott cél eléréséhez. Ha tudják, mire fordítják a pénzüket, vagy hogy csak az ő segítségükkel érhetünk el valamit, máris szívesebben adakoznak. Érdemes közzétenni, mire költenénk a támogatásokat, esetleg mi az, amit meg szeretnénk valósítani belőle. Több szolgáltatás is (Kickstarter, IndieGoGo) működik ezen az elven, sikerrel. 

Kickstarter project info

 

 

 

 

 

 

 


*A Kickstarteren követheted, mennyi jött össze a kívánt összegből.

Karma és ego

Adakozunk jótékonysági szervezeteknek, akár elhisszük, hogy megválthatjuk vele a világot, akár nem. Mert adakozni jó, és mi is jónak érezhetjük magunkat tőle. Hát még, ha ezt közhírré is teszik. Nyilvánosan köszönetet mondani a támogatóknak hatással lehet az adakozási kedvre.

Credit for the donator - Kickstarter

 

 

 

 


*Különböző nagyságú adományokért különböző jutalom jár. És köszönet.

Nagynak lenni

Mindenki szívesebben támogat valamit, amit mások is támogatnak. Nem csak bizonytalannak érezzük elsőként adakozni, de nagyobb az esélye, hogy a pénzünk "kárba vész", mert nem jött össze a kívánt összeg. Bár a Flattr esetében minden forint (elismerésnek) számít, mégis motiválhat, ha már sokan felfedezték a kedvelt oldalt. 
Segíthetnek a barátok elindítani a rajongótáborod, a Facebook pedig mutathatja, mennyien szeretnek máris. Ne féljetek nagynak lenni, ez a Flattr üzenete.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Személyiség

Senki nem támogat unalmas tartalmakat. Bármennyire unalmasan is hangzik, de ki kell tűnni a többi közül. Mutasd magad (vagy amit tudsz), légy különböző. Gyűjts magad köré embereket, akiknek igazán tetszik amit csinálsz, és ne foglalkozz az ellenzőkkel. Úgyis az elkötelezett imádók állnak majd melléd (anyagilag is).

Barátkozz

Bár szívesen nyomom meg bárki gombját, aki valamivel megörvendeztetett, de mégis más a saját barátaimat támogatni. Ha nem is kell mindenkit a kebledre ölelni, de értékelni kell a rajongóid, kimutatni, hogy fontosak számodra. Apró dolgokkal is kedveskedhetsz, amit csak tőled kaphatnak. Bár nem valószínű, hogy minden pénzükkel melletted állnak majd, de ők egészen biztosan terjesztik majd a híred.

Folyamatosság

Ha régóta csinálod ugyanazt, a rajongóid (és támogatóid) arra számítanak, hogy továbbra is ezzel foglalkozol majd, és azt kapják "a pénzükért", amit megszokhattak. De ez nem jelenti azt, hogy nem lenne ott más is, amiért szívesen támogatnának. Érdemes megmutatni, mi minden áll mögötted, ez lehet a te social önéletrajzod.

Tim Pritlove

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*Tim Pritlove az egyik legsikeresebb Flattr használó, van, hogy 2000 eurót keres havonta.

Átláthatóság

Oszd meg, mire használod a kapott támogatást. Ha elárulod mire költöd az adományokat, jobban megbíznak benned, mert tudják, hogy a pénzük jó helyre került. Mondd el miért van szükséged pénzre, mennyit gyűjtöttél, és azt mire fordítottad. Igen nehéz bizalmat szerezni, és ebben kulcsfontosságú az átláthatóság.

taz.de - taz zahl ich


*A taz.de minden hónapban bejelenti, mennyi pénzt kaptak önkéntes adományokból.

A Flattr lehetővé teszi, hogy kevés pénzzel is kifejezzük tetszésünk, de főleg, hogy a sok kis adománnyal együttesen segítsük a tartalomgyártók fennmaradását. Én egy kicsit félek, hogy sokan kezdik el használni a Flattrt fals elvárásokkal. Ez nem egy csodaszer, amit ha kiteszel az oldaladra már dől is a pénz. Viszont egy új lehetőséget ad arra, hogy a lehető legegyszerűbben, egyetlen kattintással kapjunk (és adjunk) támogatást másoktól. Hogy miért nyomná meg bárki a flattr gombot a lájk helyett, az már rajtunk múlik. A Flattr csak egy pénztárgép, és leginkább az eladón múlik, mennyi lesz a bevétel.

Szólj hozzá!

Címkék: adomány pénzkeresés a neten micropayment online pénz flattr pénzkeresés blogolással flattr magyarországon microfizetés

Mennyit kerestél a Flattr-el augusztusban?

2011.09.14. 15:27 flattrforhungary

Én megint rengeteg pénzt kaptam tőletek (köszi!), és várom, hogy nektek hogyan alakult az a meleg augusztus.

Ki kapta Bevétel Kattintások 1 klikk értéke Adomány
@flattr4hungary € 5,73 13 € 0,44  
@atomvillanas € 2,45 1 € 2,45  
@tepi € 2 1 € 2  
@sarnyait € 1,73  3 € 0,57  
@agocska € 0,51  5 € 0,10  
@Nagy_Krisztina € 0,31  1 € 0,31  


Amellett, hogy leírjátok, mennyi (nem) lett a bevétel, azt is elmondhatnátok, szerintetek miért (nem) megy, és hogyan lehetne jobb. Én már elkeztem egy "tanácsadó" posztot írni, de kíváncsi vagyok, ki hogyan áll hozzá. Mit tesztek azért, hogy valaki többre értékeljen egy lájknál?

UPDATE: Azért ez már jobban néz ki. Összehasonlításképpen: Június | Július

5 komment

Címkék: pénzkeresés a neten flattr flattr bevétel

Gyertek a Flattr falra

2011.09.13. 11:54 flattrforhungary

Nemrég én ajánlgattam QR matricát nektek, most én kérek tőletek. Van nekünk egy nagy bannerünk egy erős, forradalmi kézzel a közepén, amivel a The Conference nevű eseményen is megjelent a Flattr. Ez itt az, a vidám Linus-al az előtérben.

Ezt szeretnénk felöltöztetni a felhasználóktól kapott matricákkal. Ez lesz a mi utazó bannerünk, és bárhová megyünk, viszünk magunkkal mindenkit, aki oda felragasztotta magát. Tehát bárki, aki Flattrt használ és van neki saját matricája, küldje el erre a címre: 

Flattr AB
Box 4111
SE-203 12 Malmö
Sweden

Ne felejtsétek megemlíteni a Flattr azonosítótokat is (felhasználónév), hogy tudjuk kitől érkezett.

De ha valaki inkább csak kapni szeretne, ilyeneket tudok küldeni

Szólj hozzá!

Kvik nyúz: Flattr és az SXSW 2012

2011.09.01. 15:44 flattrforhungary

A Flattr ott volt az idén márciusban rendezett SXSW fesztiválon; a panelbeszélgetésen a tartalomgyártók elismeréséről és a crowdfundingról volt szó.

Azóta a Flattr sokat okosodott, tapasztalatot gyűjtött arról, hogyan lehet valaki sikeres a Flattrön, mi működik és mi nem, ha az olvasóinktól/követőinktől támogatást szeretnénk kapni. 

Ahhoz, hogy a jövő évi SXSW-n is jelen lehessünk, el kell nyerni a közönség tetszését. A panel egy év végére tervezett kutatáson alapulna, amely olyan kérdésekre kíváncsi, mint hogy milyen főbb tényezők befolyásolják egy blog "bevételét", mennyiben határozza meg a blog típusa, hogy az emberek hajlandóak-e támogatni, és hogy milyen módszerekkel lehet blogolással pénzt keresni (még mindig a crowfunding témakörén belül maradva). 

A Flattr panel terve itt található (és itt lehet rá szavazni is): Crowdfunding: can readers pay for your Mini? 
A Flattr blog pedig így írt erről: Vote for our crowdfunding panel at the SXSW 2012 conference

Az idei történésekről több poszt is megjelent:

SXSW Part 1: Educate, Leave Breadcrumbs, Save The World, Amuse
SXSW Part 2: Rewarding Creators and Crowdfunding
SXSW Part 3: Demotix
SXSW Part 4: The Buskers

Szerintetek hogyan lehet pénzt keresni blogolással, vagy bármilyen "tartalomgyártással"?

Szólj hozzá!

Címkék: pénzkeresés sxsw flattr micropayments blogolással

White Bear Yard

2011.09.01. 10:58 flattrforhungary

Mivel szóba került, leírom mi az a White Bear Yard, kik állnak mögötte, és milyen cégeket "tartalmaz". A Flattr mellett van még itt pár start-up, akik híressé válhatnak Magyarországon (kacsint).

A White Bear Yard egy start-up központ, amit három angel befektető hozott létre. Ők Eileen Burbidge, Robert Dighero és Stefan Glänzer. Olyan nevek mögött tevékenykedtek korábban, mint a Skype, Last.fm, Ricardo.de és a Tradus. Korai stádiumban lévő cégeket karolnak fel és segítenek a következő meghatározó szereplővé válni.

A cég maga a Passion Capital, míg a White Bear Yard az iroda, ami arról a kis utcáról kapta a nevét, ahol ezek a cégek tömörülnek. Az utca a Clerkenwell Road-ról nyílik, benne London közepében, kettő lépésre a híres és hangulatos Leather Lane-től, ahol a város legjobb falafelét árulják. A környék vonzza a start-upokat, de ezek közül kiemelkedik a mi White Bear Yardunk, aminek nem titkolt célja megmutatni, hogy ütős ötletekkel/cégekkel nem csak az amerikaiak tudnak előállni. 

Akiket a három angyal támogat:

GoSquared

A GoSquared mögött álló három, 20-as évei elején járó fiú épp az egyetemre készülődött, amikor Eileen felkereste őket. Egy designra és funkcióra egyaránt hangsúlyt fektető valósidejű weboldal analitikát (website analytics) építenek. 14 napos próbaidő van, de jó eséllyel le fog nyűgözni, és maradsz. A motiváló történetüket arról, hogy miért nem az egyetem az egyetlen út a The Wall Street Journal is megírta.

GoSquared real time web analytics

Smarkets

Az Smarkets (szmarketsz) egy social fogadó portál, ahol akár a barátaid ellen is játszhatsz, magad alakítva az oddot. Nem csak sporteseményekre, de TV műsorokra, és a brit és amerikai politika (egyes kérdéseinek) alakulására is lehet fogadni. Tavaly kaptam 10 fontot játszani, és ebből 5-el nyertem is 40-et, mert valaki megsúgta, hogy Vettel lesz a bajnok, nem Alonso. (Kösz, Bucó!)

Smarkets - The social way to bet

Picklive

A Picklive egy fantázia focijáték, amit az élő meccsekkel párhuzamosan játszhatsz. Öt játékost választhatsz, akiknek a teljesítménye alapján kapsz pontokat. Csapatban játszol, és a legtöbb pontot szerző csapat kapja végül a díjat, amit a tagok egyéni eredményei alapján osztanak szét. Ha nem akarsz végigjátszani egy félidőt, beléphetsz az 5 perces játékba is. Ezek a fiúk állnak a PickLive mögött, és felhívnám a figyelmet a Levente névre a második sorban.

Picklive - Fantasy football

Mendeley

Egy ingyenes referencia menedzser és akadémiai social network. Segít rendszerezni az írásaid, automatikusan elkészíti a bibliográfiát, és lehetőséget biztosít, hogy a téged érdeklő témában diskurálj másokkal. A feltöltött dokumentumok bárhonnan elérhetők, és még iPhone/iPad app is van hozzá.

Mendeley

Luluvise

A Luluvise nemrég jelent meg az irodában, és valamiféle diszkrét közösségi oldalt építenek ők is. Nem tudom mennyire/miért célozzák a nőket, de itt tanácsot kérhetsz szakemberektől, vagy szavazáson keresztül kérheted mások névtelen véleményét. Egyelőre zárt béta, de hamarosan nyitnak.

Luluvise

StylistPick

A StylistPick viszont egyértelműen nőknek készült - egy meghatározott havidíjért cserébe automatikusan küldözgetik neked a divatos darabokat, legyen az cipő, táska, napszemüveg, vagy ékszer! Regisztráció után felmérik az ízlésed és igényeid, majd ehhez igazodnak a későbbiekben.

StylistPick

Technovated

A Technovated-et én úgy ismertem meg, mint akik megrendelésre weblapot gyártanak. De kiderült, hogy az volt a felkészülési időszak, mert közben megépítették a saját e-commerce rendszerük. Minden kategória külön e-shopot kap majd a jövőben, de kezdésnek egy témára, mindenféle felnőtt (18+) termékekre koncentrálnak. Többségük Dél-Afrikából való, igen vidám ninják.

Technovated E-commerce

Timetric

A Timetric adatokkal/statisztikákkal tesz csodát. Olyan eszközöket biztosít, amelyekkel az adatok grafikusan megjeleníthetők, interaktívvá tehetők, analizálhatók. Talán ők jobban leírják.

Timetric

On Device Research

Mikor először hallottam, hogy az On Device Research fejlődő országokban végez közvéleménykutatást mobilon, egy kicsit kuncogni kellett. Mert hogy Afrikában...mobilon. De azért ez egy csúnya, kényelmes előítélet, mert ahol városi körülmények között élnek, ott a mobil a technika. Ők is erre építenek, hiszen az itt élő emberek a jövő vásárlói. Szóval survey-znek Nigériában, Kenyában, Dél-Afrikában, Indonéziában, Egyiptomban, Indiában és Kínában, de a lista egyre nő. 

On Device Research

Ideo

Az Ideo cégeknek segít a tág értelemben vett desing kiépítésében. Nem csak weboldalak, de akár események, termékek/szolgáltatások vagy maga a cégfelépítés és stratégia ki- vagy újragondolásával. De inkább magyarázzák el ők, hogyan gondolkodnak design. Az Ideo-nak nincs köze a Passion Capitalhoz, viszont ők is házon belül vannak.

Ideo

A következő cégek viszont már nem üldögélnek a White Bear Yard officeban:

Pusher

Bár a GoSquared a saját technológiáját használja real-timenak lenni, de van egy bárki számára elérhető szolgáltatás, amivel könnyen adható valósidejű funkció bármilyen applikációhoz. Ez a Pusher, és ahogy elnéztem a srácokat (és lányokat!) amikor még itt voltak, ők sem sokkal idősebbek GoSquaredéknél.

Pusher app

RjDj

Ahogy az RjDj mondja, ők nem csupán programokat írnak, hanem zenei élményt kreálnak mindenféle i szerkezetekre. Van nekik app iPhonera, iPodra és iPadra; Androidra egyelőre nem készültek. Az egyik app, amit még a megjelenés előtt rázogathattam kipróbálhattam az Inception nevet kapta, nem véletlenül.

RjDj


Duedil

A Duedil több millió Egyesült Királyságbeli cégről nyújt információt. Neve a due diligence-ből származik, ami (nagyjából) azt a folyamatot jelenti, amikor információt gyűjtesz egy cégről vagy emberről, mielőtt mondjuk szerződést kötsz vele, vagy felvásárolod (a céget, nem az embert.) Magyarul úgy fordítják, megfelelő gondosság. Tehát, ezt teszi könnyebbé a Duedil. 

Duedil

Moviepilot

Filmajánló. Nem csak filmújdonságokról ír, trailert mutat be, vagy filmet kritizál, hanem filmet is ajánl. Minél aktívabb vagy, annál jobbakat. Németül már sikeres, az USA-ban pedig nemsokára indul. 

Moviepilot

Remélem van közöttük olyan, amit használni tudtok, ha viszont nincs, még mindig itt a Flattr. Új olvasóinknak: A Flattr egy adományozó rendszer, ahol mindenki maga dönti el, mennyi pénz kíván egy hónapban adakozásra szánni, és ezekután bármit támogatni a neten egyetlen gombnyomásba kerül. Azon olvasók, akik ingyenes dolgokért pénzt adni nem kívánnak, még mindig használhatják a Flattrt a másik oldalról - pénzt kaphatnak másoktól saját "alkotásaikért". Nade az egész blog erről szól, és itt kezdődik.

Flattr - Keress pénzt a neten

Ja, és felvették Szabinát. \o/

Szólj hozzá!

Flattr QR kódok, akár így is

2011.08.31. 17:22 flattrforhungary

Hamár ajánlgatós nap van, ajánlgatom ezeket a matricákat. Egyrészt adhat ötletet QR használatra, másrészt a kódok még egy is szkennelhetők és flattrhetők. Találjátok ki mely szervezetek vannak a képeken.

Segítség: Flattr4Android vagy iFlattr

(Ha valaki szeretne ilyet, küldök neki.)

2 komment

Egy #flattr valami - augusztus

2011.08.31. 11:47 flattrforhungary

Ez az utolsó augusztusi flattr nap, és ha még nem találtatok semmit a hónapra, gyorsan mutatok egyet, ami talán tetszést nyer: Techdirt.

A Techdirt blogot Mike Masnick hozta létre, ahol általában az innovációt akadályozó (vagy épp elősegítő) döntésekről/változásokról ír. Ebből kifolyólag igen sokat foglalkozik a szerzői jogokkal és szabadalmakkal; gyakran mutat be olyan eseteket, ahol ezek a jogok kerülnek (élet)veszélybe. 

Mike nyíltan copyright ellenes, és a Techdirt üzleti modellje is azt kívánja jelezni, hogy az új digitális világban már másra van szükség. Ez a modell a CwF + RtB (Connect with Fans + Reason to Buy), azaz kapcsolatot ápolni a "rajongókkal" és valami olyat nyújtani, amiért hajlandóak pénzt adni - az ingyenesen elérhető tartalom mellett. Ígyhát az oldalon a cikkek ingyen olvashatók, és az "egyéb szolgáltatások" ára 5 és 100.000.000 dollár között mozog. Százmillió dollárért bárki elhallgattathatja az oldalt egy évre. Ebből az opcióból is látszik, hogy a Techdirt, de főleg annak véleménye, sokak számára nem kedves.

Ha számotokra sem, akkor máshol is lehet nézelődni, mit tudnátok még pénzzel értékelni így az utolsó augusztusi napon: magyarok a Flattrön, új dolgok a Flattrön, WTF.

Ja és, augusztus 31. nem csak ezért számít ám. Egy évvel ezelőtt ezen a napon kompoztam át Dunkerque-ből Doverbe. Kb. 4000 km után a motorostárs visszaindult Magyarországra, én meg egyedül hajóztam át a csatornán a kis piros motorommal, hogy pár évre megtelepedjek Londonban. Itt van hogyan jöttünk, ezt is lehet flattrni. Hehe.

Szólj hozzá!